تفاوت لامپ های LED و لامپ های کم مصرف
تفاوت لامپ ال ای دی LED با لامپ کم مصرف
لامپ ال ای دی LED و مزایای آن
ال ای دی LEDکه مخفف Light Emitted Diode است، به معنای دیود ساطع کننده نور است. دیودهای ساطع کننده نور در واقع جزء خانواده دیودها هستند که دیودها نیز زیرگروه نیمه هادی ها به شمار میآیند. خاصیتی که ال ای دی LEDها را از سایر نیمه هادیها متمایز میسازد این است که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور از آنها ساطع می شود.
نسل جدید لامپ ال ای دی LED ها
اولین لامپ ال ای دی LEDکه ساخته شد ظاهر زیبایی نداشت اما نوری مانند لامپ های معمولی منتشر می کرد که شدت آن ۲ برابر و دوام آن ۵۰ برابر یک لامپ معمولی ۶۰ وات بود. لامپ های ال ای دی LEDتا اواخر دهه گذشته فقط می توانستند سه نور زرد، سبز و قرمز تولید کنند که به همین علت کاربردشان محدود بود اما یک تغییر بسیار عظیم در صنعت تولید لامپ ال ای دی در دهه ۹۰ میلادی باعث شد که چراغ LEDسفید رنگ (یا همان روشن و بدون رنگ) تولید شود. پیشرفتهای سریع صنعت الکترونیک در سالهای اخیر و استفاده از دستگاههای تولید دقیق با تغییر در ساختار فیزیکی و مواد تشکیلدهنده لامپ های ال ای دی LEDنسل جدید را به بازار عرضه کرد.در لامپ LEDنسل جدید می توان نور را با طول موج مشخص با رنگ کاملاً خالص و فاقد هر گونه پرتوهای مضر مادون قرمز یا فرابنفش تولید کرد درحالیکه این امکان در منابع قدیمی تر روشنائی و حتی لامپ های ال ای دی LEDقدیمی وجود ندارد و همواره با مشکل تولید محصول جانبی پرتوهای مادون قرمز و فرابنفش روبرو هستیم که علاوه بر اینکه تاثیری در تامین روشنایی محیط ندارند اثرات مخربی نیز بر سلامت انسان می گذارند.
لامپ های ال ای دی LED سفید(نسل جدید) قابلیت تولید همه رنگها را دارند و در مقایسه با سایر لامپ های کم مصرف معمولی و LEDهای قدیمی انرژی بسیار کمتری مصرف می کنند و استفاده از آنها روز بروز منطقی تر به نظر می رسد. بسیاری از شرکتهای بزرگ سازنده لوازم روشنایی بویژه شرکتهای فعال در زمینه روشنایی منازل بسیاری از فعالیت های خود را بر روی لامپ ال ای دی LEDمتمرکز کردهاند و قصد دارند روشنایی لازمه برای منازل را از ال ای دی LEDها تهیه کنند که به نظر میرسد این روند تا کمتر از ۵ سال آینده، باعث تغییر بسیار عمده در نوع محصولات روشنایی شود.
تفاوت لامپ ال ای دی LED با لامپ کم مصرف
مضرات لامپ کم مصرف
از جمله هشدارهای وزارت بهداشت در خصوص مضرات لامپ های کم مصرف معمولی و لامپ مهتابی می توان به تأثیر مخرب پرتوهای نوری لامپ های مهتابی یا فلورسنت بر پوست بدن به علت وجود اشعه ماوراء بنفش اشاره کرد.
پرتوهای فرابنفش لامپ های کم مصرف معمولی و فلورسنتها موجب تسریع ابتلا به بیماری های پوستی و از جمله سرطان پوست و همچنین سرگیجه و میگرن درافراد مبتلا به صرع می شوند. پرتوهای ماوراء بنفش موجب ایجاد کک و مک در پوست صورت و بدن افراد می شود و از سوی دیگر کسانی که در منزل و محل کار خود روزانه بیش از ۸ ساعت در معرض نور لامپ های فلورسنت قرار گرفته اند ۵ برابر بیشتر از افرد دیگر دچار بیماری آب مروارید می شوند.
لامپ های کم مصرف حاوی مقدار اندکی عنصر جیوه هستند که این میزان معمولاً در حدود ۵ میلی گرم است. از سوی دیگر قابلیت نور افشانی لامپ های فلورسنت مبتنی بر خواص جیوه موجود در آن است و در این مورد هیچ عنصر دیگری به اندازه جیوه کارایی ندارد. علاوه بر تاثیر زیانبار جیوه موجود در این نوع لامپ ها بر روی بدن انسان اما مشکل اصلی زمانی پدید میآید که لامپی از این نوع می شکند و بخشی از جیوه موجود در لامپ به شکل بخار قابل استنشاق آزاد می شود و بخشی دیگر نیز به صورت پودر سفید رنگ بسیار نرمی در میآید که لمس کردن آن خطرناک است.
مطالعات پزشکی نشان می دهد که استفاده طولانی از اینگونه لامپ ها علاوه بر عوارض جسمی ذکر شده باعث عوارض روانی نیز میشود که از آنجمله می توان به خستگی زودرس، افسردگی، ضعف و بی حالی، از دست دادن تمرکز، کاهش بازده کاری و افزایش تنش های روحی اشاره کرد.
کاربردهای دیگر لامپ ال ای دی LED
لامپ ال ای دی LEDقهرمان ناشناخته جهان الکترونیک است. آنها دو جین کار متفاوت را انجام میدهند و در همه وسایل الکترونیکی یافت می شوند اساساً ال ای دی LEDها لامپهای کم نوری هستند که به آسانی در مدارهای الکترونیکی قرار میگیرند اما برخلاف لامپهای معمولی در آنها فیلامانی که بسوزد وجود ندارند و به ویژه اینکه گرم نمی شوند و فقط با حرکت الکترونها در یک ماده نیمه هادی نور میدهند. بطور خلاصه موارد مصرف لامپ های ال ای دی LEDبشرح زیر است:
- روشنایی معابر و منازل
- چراغهای راهنمایی رانندگی
- چراغهای خودروها
- نسل جدید مانیتورها و تلویزیون های LED
- تأسیسات روشنایی
- تزیینات
- و بطور کلی هر مصرفی که سابق بر این بعهده چراغهای معمولی بوده است و مصارف جدیدی که از عهده چراغ های قدیمی خارج است.
قیمت واقعی لامپ ال ای دی LED
اگر چه در ابتدا قیمت یک عدد چراغ LEDاز یک چراغ معادل رشته ای یا فلورسنت بالاتر به نظر میرسد اما با توجه به هزینه بسیار کمتر مصرف برق، طول عمر بسیار بالا و هزینه های کابل کشی بمراتب ارزانتر آن در واقع از این دو رقیب به صرفه تر است.
همچنین سایز کوچک لامپ های LEDبه نسبت تولید نور آن در مقایسه با دیگر وسایل تولید روشنایی انعطاف پذیری بالایی را در اختیار طراحان و معماران می گزارد بطوریکه با قرارگیری چند عدد از آنها بر روی برد الکترونیک، نور کافی را تولید میکنند و مانند لامپهای در فرورفتگی های سقف ساختمان، با اندازه دلخواه قرار می گیرد و به این ترتیب مهندسین طراح میتوانند طراحی منازل و روشنایی آن را به صورت دلخواه انجام دهند، در حالیکه سایز بزرگ لامپهای تابان و به ویژه لامپهای فلورسنت و غیر قابل انعطاف بودن آنها فضای زیاد و همواری را برای نصب طلب می کند.
اما بزرگترین برتری لامپ ال ای دی LEDعمر مفید آن است. ال ای دی LEDها ۵۰۰۰۰ ساعت عمر مفید دارند در حالیکه عمر مفید لامپهای تابان تنها هزار ساعت و در نهایت عمر مفید فلورسنتها، ۱۰۰۰۰ ساعت است. این برتری لامپ ال ای دی LEDباعث می شود که بسیاری از افراد آینده نگر استفاده از آن را در دستور کار خود قرار دهند.
عدم احتیاج به تعویض در کوتاه مدت (حداقل ۵ برابر بیش از فلورسنتها) باعث صرفه جویی بسیار در وقت مصرف کنندگان نیز می شود. به علت مصرف بسیار پایین انرژی و همچنین بازده نوری بالای چراغ های ال ای دی LEDگرمای آزاد شده در محیط بسیار کم می باشد که با توجه به دامنه کاربرد دمایی از -۴۰ تا ۸۵ درجه سلسیوس صنایع برودتی و به ویژه کارخانه های یخچال سازی یکی از مصرف کنندگان لامپ LEDهستند و از آن در داخل دستگاههای خود استفاده می کنند، زیرا گرمای کم تولیدی آن، سرمای داخل دستگاه را از بین نمی برد. همچنین ال ای دی LEDها بر خلاف لامپهای تابان و فلورسنت ها زهر سمی و کشنده جیوه تولید نمی کنند.
با توجه به موارد گفته شده بسیاری از مصرف کنندگان میتوانند با پرداخت یک هزینه اولیه نسبتاً بالاتر، تا مدتها از نور چراغ LEDاستفاده کرده و زمانی را صرف تعویض یا تعمیر آن نکنند. تولیدکنندگان لوازم روشنایی درجه یک در جهان نیز در حال حاضر تولیدات زیادی را در این زمینه ارائه دادهاند که از جمله آنها شرکت آلمانی اسرام است.
بر اساس آمارهای وزارت نیرو سهم روشنایی از کل مصرف الکتریسیته خصوصاً در زمان اوج مصرف چشمگیر است به نحوی که در کشور حدود ۳۰ درصد از کل انرژی مصرفی و حدود ۴۵تا ۵۰ درصد از مصرف پیک صرف تامین روشنایی می شود.
میزان فروش انرژی الکتریکی در سال ۸۵ برابر با ۱۴۴۵۹۸ میلیون کیلووات ساعت بود که با درنظر گرفتن حداقل ۳۰ درصد سهم روشنائی و با جایگزینی ۲۰ درصد از مصارف روشنایی با لامپ ال ای دی LEDو صرفه جویی به طور متوسط ۸۰درصد (۷۰ تا ۹۰ درصدی)، میزان صرفه جویی به عمل آمده برابر با ۶۹۴۱ میلیون کیلووات ساعت در یک سال است در حالی که مجموع تولید نیروگاه اصفهان در یک سال برابر با ۵۲۴۸ میلیون کیلووات ساعت است.
با توجه به مزیتهای بسیار زیاد تفاوت لامپ ال ای دی LED با لامپ کم مصرف ، پیش بینی می شود در آینده نه چندان دور این منابع روشنایی جایگزین لامپهای معمولی شود و چراغهای حبابدار به موزه ها خواهند پیوست
آیا لامپ های ال ای دی سرطان زا است؟
تهران- ایرنا- لامپ های ال ایی به عنوان یکی از منابع روشنایی با دو ویژگی مصرف کم و عمر نسبتا بالا به سرعت جایگزین لامپ های رشته ای شد. اگرچه این لامپ ها صنعت روشنایی را تغییر دادند اما تهدیدزا بودن آنها برای سلامتی افراد، سوالی است که محافل پزشکی را به خود مشغول داشته است.
لامپ ال ایی دی LED lamp نوعی لامپ جامد است که با استفاده از سیستم دیود نورافشان مصرف انرژی را بسیار کاهش می دهد و همین امر سبب شده تا طرفداران ویژه ای را در میان تولید کنندگان ،فروشندگان و مصرف کنندگان این نوع کالا داشته باشد. از دیگر ویژگی های این لامپ ها عمر بالای آنهاست. LED مخفف light emitting diode یا دیود ساطع کننده نور است. این نوع دیودها نیمه هادی هایی هستند که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور از آنها ساطع می شود.
در واقع افزایش جمعیت جهان و مصرف زیاد انرژی در لامپ های معمولی یا همان لامپ های رشته ای و همچنین افزایش حجم تولید گازهای گلخانه ای ناشی از آن عواملی بودند که جای لامپ های ال ایی دی را در صنایع مختلف جهان باز کردند.
اکنون لامپ های ال.ایی.دی با سپری کردن سیر تحول از ارکان اصلی خانه های هوشمند هستند و به نظر می رسد روند روبه پیشرفت آنها در صنایع سبب می شود تا این کالای کم حجم جای بسیاری دیگر از انواع لامپ های نوری بگیرد. براساس تحقیقات موسسه تحقیقاتی ˈنویگنتˈ آمریکا تا سال 2023 میلادی مصرف لامپ های LED در جهان فراگیری بسیاری زیادی پیدا خواهد کرد. ***آیا لامپ های LED سرطان زاست؟ محققان می گویند: علت اصلی سرطان زا بودن هر منبع نوری ناشی از قرار گرفتن در معرض تابش اشعه فرابنفش و مواد شیمیایی خطرناک به کار رفته درون آن است. به گزارش مجله علمی ˈساینتیفیک امریکنˈ (scientific American)، با توجه به اینکه لامپ های ال ایی دی از جیوه استفاده نمی کنند در زمره منابع نوری سبز محسوب می شود. از طرفی به دلیل بازده بالا در انتشار نور و میزان کم مصرف انرژی قابل رقابت با انواع دیگر لامپ های کم مصرف هستند. البته تهدیدات این لامپ ها مورد توجه سایر مراکز تحقیقاتی قرار گرفت. نتایج یک مطالعه که در مجله علوم و تکنولوژی محیط زیست آمریکا منتشر شده ،حاکی از آن است که این نوع لامپ حاوی مواد سمی از جمله ˈسربˈ، ˈآرسنیکˈ است. این تحقیق در دانشگاه کالیفرنیا (UC) انجام شد و طی آن آزمایش هایی بر روی لامپ های ال ایی دی چراغ های تزئینی، چراغ های راهنمایی و چراغ های ترمز خودروها انجام شد. نتایج این تحقیق این گونه گزارش شد که لامپ های ال ایی دی قرمز رنگ با شدت کم، هشت برابر سرب بیشتر نسبت به انواع دیگر این لامپ ها دارند. طبق این گزارش، لامپ ال ایی دی سفید حاوی حداقل این میزان سرب است. همچنین نیکل از دیگر فلزات سنگین به کار رفته در لامپ های ال ایی دی است که باعث ایجاد واکنش های حساسیت زا در یک پنجم از افراد جامعه می شود
. مس از دیگر فلزات سنگینی است که در ساخت این نوع لامپ ها استفاده می شود که به عنوان یک تهدید مهم زیست محیطی محسوب می شود زیرا اگر این فلز از بقایای لامپ ها ال ایی دی وارد رودخانه ها و دریاچه ها شود ،مسمومیت آبزیان را به دنبال دارد. *** ال ایی دی زباله ای خطرناک / لامپ شکسته با دستکش جمع شود محققان می گویند: در حالی که شکستن و یا بازکردن یک لامپ ال.ایی.دی و تنفس دود و بخارات ناشی از آن باعث بروز سرطان نمی شود اما مواد سمی موجود در آن باعث بروز بیماری های مهمی در بدن می شود. از این رو اگر یک لامپ ال ایی دی در خانه شکست باید در زمره زباله های خطرناک محسوب شود و برای تمیز کردن آن از دستکش استفاده شود. تمیزکردن زباله های ال ایی دی هم اقدامی پر احتیاط است. برای جمع آوری زباله های ال ایی دی های چراغ های راهنمایی و رانندگی که در آن ها از لامپ های قرمز رنگ استفاده شده باید از لباس خاص محافظ استفاده شود. همچنین کارشناسان زیست محیط دانشگاه کالیفرنیا آمریکا می گویند: باید توجه داشت که این نوع لامپ ها باید به عنوان زباله جداگانه دفن شوند. این محققان توصیه می کنند: سازندگان این نوع لامپ ها می توانند با کاهش غلظت فلزات سنگین در این نوع محصولات می توانند سلامت هرچه بیشتر این نوع لامپ ها را افزایش دهند. *** داخل لامپ های LED چیست؟ لامپ ال.ایی.دی یا ˈدیودهای ساطع کننده نورˈ از یک حباب با دو سر پلاستیکی تشکیل شده است. طبق گزارش فنی گاردین،تولید نور در لامپ های ال ای دی هنگامی رخ می دهد که الکترون های داخل دیودها انرژی را در شکلی از نور ساطع می کنند. این نوع منابع انرژی تا 85 درصد نسبت به انواع دیگر لامپ های نوری مرسوم و تا 10 درصد نسبت به لامپ های فلورسنت برق کمتری مصرف می کنند.
***لامپ های ال ایی دی روشنایی خانه های هوشمند اکنون این لامپ ها به عنوان یکی از ابزار مهم خانه های هوشمند مورد استفاده عمومی پیدا کرده است به گونه ای که کاربران با سوئیچ کردن بر روی لامپ های ال ای دی بی سیم می توانند از طریق تلفن های همراه و یا کامپیوترهای خود روشن و خاموش بودن آنها را کنترل کنند. اگرچه این امر مقرون به صرفه است اما خطر هک شدن و رویارویی با هکران را نیز به دنبال دارد. البته این خطر در کمین هر دستگاه متصل به اینترنت نیز هست. *** ویژگی های لامپ های ال ایی دی - کارشناسان می گویند طول عمر، بازده نوری بالا، تنظیم شدت نور، تنظیم زاویه تابش، جریان راه اندازی از جمله مزایای استفاده از لامپ های روشنایی ال.ایی.دی است. این لامپ ها در دمای منفی 40 درجه تا مثبت 85 درجه سانتی گراد قابل استفاده اندو به این ترتیب این نوع لامپ ها در هر فصلی در کره خاکی قابل استفاده است. - حشرات از نور ال ایی دی گریزان در لامپ های قدیمی بعد از گرد و غبار، آلودگی ناشی از تجمع حشرات مهمترین عامل کاهش نور محسوب می شود و همین امر سبب کاهش شدید بازده نور است.از این رو لامپ ها باید هرازچندگاهی آن ها تمیز شود، اما لامپ های ال ایی دی نه تنها حشرات را جذب نمی کنند بلکه آن ها را پراکنده می کنند. - طبق این گزارش، اگرچه این لامپ ها دارای معایب زیست محیطی متعددی است اما از نظر کیفیت نور، میزان مصرف انرژی و اثرات زیست محیطی در مقایسه با لامپ های فلورسنت فشرده دارای مواد سمی کمتری است